Woord vooraf.

Ik probeer al een tijdje een goede vorm te vinden voor een soort levensverhaal. Ik ben eens nagegaan of ik bij wat ik zo over mijzelf kan vertellen zou kunnen illustreren met foto's en bewegende beelden. Beelden uit mijn eigen archief, maar ook met wat er zo te vinden is op internet en met name op Youtube. Hieronder een eerste aanzet. Ondertussen groeit en groeit de map op mijn computer met materiaal wat evt. voor dit verhaal in aanmerking  komt. Ik ben hieraan begonnen op zondag 7 april 2024 en ben van plan om hier echt werk van te gaan maken, dus kom af en toe eens terug als je dit aanzetje leuk vind.

1947

Ik werd geboren in 1947. In Zundert Noord-Brabant. Ik mag mezelf dus een geboren Brabander noemen, hoewel mijn ouders er allebei niet vandaan kwamen. Die kwamen allebei uit het noorden: uit Assen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 zijn ze daar getrouwd, maar omdat mijn vader in de oorlogstijd als douanier werkte aan de Nederlands-Belgische grens, kwam mijn moeder mee naar Brabant, waar ze, omdat ze waren getrouwd, een huis kregen toegewezen in Zundert. Mijn vader was al vanaf 1937 beroepsmilitair, hij had als zeventienjarige jongeman voor 6 jaar getekend als capitulant. Nadat hij in 1940 als sergeant bij de luchtdoelartillerie had deelgenomen aan de gevechten op en rond de Grebbeberg, kon hij, omdat hij een rijksambtenaar was, kiezen uit een baan bij de politie, de belastingdienst of de douane. (De Duitsers hielden maar weinig Nederlandse militairen krijgsgevangen en lieten het ambtenarenbestand intact).

Mijn vader zou als douanebeambte een rol spelen op een vluchtroute van Nederland via Chaam naar Antwerpen in België. In 1945 meldde hij zich terug bij het Nederlandsche leger en werd hij gelegerd  op de legerbasis in Breda: de Chassékazerne. Hier en in Weert werden troepen opgeleid die later werden uitgezonden naar Nederlands-Indië. Mijn vader werd rij-instructeur voor de zgn. Bren carriers, een licht bepantserd rupsvoertuig dat diende voor vervoeren van troepen, materieel en ondersteuningswapens, daarnaast was het geschikt als machinegeweerplatform.

Maak jouw eigen website met JouwWeb