Het Egmond Project: een inleiding

Het Egmond Project bestaat in de eerste plaats uit de documentaire "De Egmond Gitaar" hierboven.  Het verslag van mijn persoonlijke zoektocht  naar de geschiedenis  van de Nederlandse Egmond gitaren die in de 2e helft van de vorige eeuw op grote schaal werden gebouwd, net na de oorlog in Eindhoven en later in Best. Het bedrijf maakte in zijn hoogtij periode in het midden van de jaren zestig zo'n 200.000 gitaren per jaar. Gitaren die over de hele wereld werden verkocht.  Voor veel muzikanten was een Egmond hun eerste gitaar. Een flink aantal gitaristen die  later bekendheid kregen, zoals George Harrison, Brian May en Rory Gallagher, leerde op een Egmond Toledo (in Engeland bekend onder de naam Rosetti) gitaar spelen.

 

 

Ik maakte bovenstaande documentaire 2 jaar geleden, samengesteld uit interviews met mensen die nog in de fabriek hadden gewerkt. Ik sprak met gitaristen die vroeger hadden gespeeld op een Egmond. Ik ging op bezoek bij verzamelaars en schuimde het internet af op zoek naar meer informatie. Maar ik sprak ook met verschillende leden van  de familie Egmond zelf.  Waaronder Joep en Uco Egmond, kleinzonen van de oorspronkelijke oprichter Uilke Egmond, zonen van de vermaarde Egmond broers: Gerard, Jaap, Dick en Piet Egmond. 

 

Zoveel meer vragen

Maar het Egmond Project omvat meer: ten eerste paste lang niet al het gefilmde materiaal  in de documentaire. Ten tweede zijn er allerlei aspecten rond het plotselinge succes van de gitaar in de jaren zestig die onverklaard bleven. Om een voorbeeld te noemen: de Skifflerage eind jaren vijftig in Engeland die vooraf ging aan de opkomst van de Rock & Roll.  En waar kwam de gitaar eigenlijk vandaan? Wist je dat de beroemde vioolbouwer Stradivarius (1644-1737) minstens zulke goede gitaren bouwde. Verbazingwekkend ook dat rond 1815 de gitaar het meest populaire muziekinstrument was van zijn tijd. 

Waarom werd de gitaar in Nederland nooit het volksmuziekinstrument dat het was (en nog altijd is) in bijvoorbeeld Amerika?  En nu we het er toch over hebben, waar is onze eigen volksmuziek eigenlijk gebleven?  Wanneer heeft de gitaar de trekzak in onze cultuur verdreven?  

Vragen die interessant genoeg zijn om naast de geschiedenis van het familiebedrijf Egmond uit te zoeken. Op deze website heb ik geprobeerd een begin te maken met wat ik het Egmond Project noem. Het project bestaat voor een deel uit het reeds in de documentaire getoonde materiaal. Maar op bepaalde momenten waaieren de verhalen uit. Zo zijn er (voorlopig) tien aparte films ontstaan, die ieder een aspect van de geschiedenis van de gitaar in het algemeen behandelen. Onder elke aflevering is steeds aanvullend tekst- en beeldmateriaal te vinden. Nog altijd komen er nieuwe verhalen en beelden rond de Egmond gitaren tevoorschijn. Iedereen die denkt dat hij of zij  iets toe kan voegen is van harte welkom. Hier kunnen ze een plaats krijgen die hun geschiedenis recht doet. 

 

Een overzicht van de grote reeks verschillende gitaren die Egmond leverde in zijn hoogtijdagen.

 

Het Egmond Project bestaat voor een deel uit het basismateriaal waar de documentaire "De geschiedenis van de Egmond Gitaar"  uit is ontstaan. Maar het project wil graag de daar behandelde onderwerpen verder uitdiepen  en vooral voorzien van aanvullende informatie.  Filmmateriaal is steeds de basis van het project en zal op deze website worden opgedeeld in een tiental afleveringen, die steeds worden aangevuld met materiaal dat niet in de documentaire kon worden opgenomen.  Hier en daar zullen er overlappingen zijn met de beelden uit de documentaire, maar het voordeel van deze werkwijze is dat er altijd wijzigingen kunnen worden doorgevoerd. Hieronder het overzicht van de verschillende hoofdstukken.

 

Hier wordt gewerkt!