Poppentheater Siert van den Berg

Van 1979 tot 2012 heb ik theater gemaakt voor kinderen: poppentheater of liever "theater met poppen". Soms solo maar meestal met een klein gezelschap reisde ik langs scholen en theaters in Nederland en België. Eerst onder de naam "De Rarekiek", maar vanaf 1986 onder mijn eigen naam. 

Poppentheater "De Rarekiek" in een buurtcentrum in de Spijkerbuurt in Arnhem (ca. 1980).

Ik was in 1974 afgestudeerd aan de AKI de kunstacademie in Enschede. Mijn eindexamenpresentatie was een film, nogal a-typisch voor een kunstacademie in die tijd: er was nog geen afdeling audio-visuele vormgeving. Waarschijnlijk was ik de eerste student daar die eindexamen deed met een film. De film was een soort evaluatie van mijn studietijd op de AKI en bestond uit een aantal vraaggesprekken met medestudenten. Hij staat op deze website in de vorm van een nabewerking uit 2021, toen de AKI 70 jaar bestond. Klik hier. 

Van mijn filmcarrière zou niet veel terechtkomen. Na het eindexamen verdiende ik zo'n beetje de kost met het geven van fotografielessen: in Arnhem bij het Creatief Centrum de Marienburg, wat later in Ede en Wageningen bij Keo/Werkwinkel. Maar belangrijker was mijn baantje bij het Bureau Kunstzinnige Vorming van de gemeente Arnhem, waar ik een paar jaar docent audio-visuele vorming was. Zo kwam ik in aanraking met het in die tijd opkomende jeugdtheater. Ik werd nogal eens gevraagd om een voorstelling te bezoeken, om te kijken of zo'n voorstelling geschikt zou zijn voor het onderwijs. Een soort ballotage: immers de gemeentelijke en provinciale bureaus voor de kunstzinnige vorming in het land waren de uitkopers voor schoolvoorstellingen, die in die tijd behoorlijk werden gesubsidieerd door de provincies en gemeenten. Toen ik een aantal van die voorstellingen had gezien dacht ik: dat kan ik ook. En zo kwam het dat ik in 1979 een poppenkast bouwde, een eerste voorstelling bedacht, die meteen  enthousiast werd ontvangen en meteen een groot aantal keren als schoolvoorstelling werd uitgekocht door zowel de gemeente Arnhem als Nijmegen. Een vliegende start dus.

Siert van den Berg en Helmi Ruychaver voor "De Rarekiek"

Het repertoire bestond uit korte sketches en liedjes. Sesamstraat was het grote voorbeeld. Zelfs de figuren uit mijn poppenkast waren ontleend aan Sesamstraat: Ernie en Bert werden bij mij Kees en Cor. Ik trad in die eerste jaren op met mijn eerste echtgenote Helmi Ruychaver. De voorstellingen werden uitgetest op onze eigen jonge kinderen Derk en Mans. Er kwam een mooie Citroen bestelbus en het avontuur kon beginnen.

 

HIER WORDT GEWEKT!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb