Dit project is in bewerking. Binnenkort meer.

Hillbilly (tekst in bewerking)

Hillbilly is een muziekstijl van ca. 1900-1950. De term is in 1925 bedacht door pianist Al Hopkins en dat bleef tot de jaren '50 de term voor muziek die later country zou worden genoemd

Hillbilly is een term voor mensen die in landelijke, bergachtige gebieden in de Verenigde Staten wonen, voornamelijk in de Appalachen. Toen mensen tijdens de Grote Depressie uit de regio migreerden, verspreidde de term zich met hen noordwaarts en westwaarts.

De eerste bekende exemplaren van "hillbilly" in druk waren in The Railroad Trainmen's Journal (deel ix, juli 1892), een foto uit 1899 van mannen en vrouwen in West Virginia met het opschrift "Camp Hillbilly", en een foto uit 1900 Artikel in de New York Journal met de definitie: "een Hill-Billie is een vrije en onbelemmerde blanke burger van Alabama, die in de heuvels woont, geen middelen heeft om over te spreken, zich kleedt zoals hij kan, praat zoals hij wil, whisky drinkt als hij wil krijgt het, en vuurt zijn revolver af als hij zin heeft". Het stereotype is tweeledig in die zin dat het zowel positieve als negatieve eigenschappen omvat: "Hillbillies" worden vaak beschouwd als onafhankelijke en zelfredzame individuen die zich verzetten tegen de modernisering van de samenleving, maar tegelijkertijd worden ze ook gedefinieerd als achterlijk en gewelddadig. Geleerden beweren dat deze dualiteit een weerspiegeling is van de gespleten etnische identiteiten in het blanke Amerika.[2] Het latere gebruik van de term strekte zich verder uit dan alleen blanke gemeenschappen, geïllustreerd door de "Spaanse hillbillies in het noorden van New Mexico", verwijzend naar de Hispanos van New Mexico.

De hillbilly muziek kent vele stijlen, waaronder bluegrass, country, western en gospel. Appalachian volksliedjes bestonden al lang voor de "hillbilly".

In het begin van de 20e eeuw begonnen kunstenaars de term 'hillbilly' te gebruiken. De term werd steeds vaker toegepast mede dankzij Ralph Peer, de opnameleider van het grammofoonplaten label OKeh Records. Hij hoorde dat 'hilbilly' onder zuiderlingen werd gebruikt toen hij naar Virginia ging om de muziek op te nemen en vanaf dat moment alle zuidelijke countrymuziek zo benoemde. De York Brothers noemden een van hun nummers "Hillbilly Rose" en de Delmore Brothers volgden met hun nummer "Hillbilly Boogie". In 1927 werden de Gennett- studio's in Richmond, Indiana gesticht. Daar maakten ze een opname van zwarte violist Jim Booker. De opnames kregen het label "made for Hillbilly" in de Gennett-administratie en werden op de markt gebracht voor een blank publiek. Columbia Records had veel succes met de "Hill Billies" met Al Hopkins en Fiddlin 'Charlie Bowman.

Eind jaren '40 begonnen radiostations ook het label "hillbilly music" te gebruiken. Oorspronkelijk werd "hillbilly" gebruikt om violisten en strijkersbands te beschrijven, maar nu werd het gebruikt om traditionele Appalachische muziek te beschrijven. En dat terwijl de Appalachen deze term nooit hadden gebruikt om hun eigen muziek te beschrijven. De steeds populairdere liedjes die kenmerken hebben van zowel hillbilly- als Afro-Amerikaanse muziek, werden hillbilly boogie en rockabilly genoemd. Elvis Presley was een belangrijke speler van rockabilly en stond al vroeg in zijn carrière bekend als de "Hillbilly Cat". De bekendste artiesten uit die jaren was de Carter Family. Deze groep legde de basis voor wat later de countrymuziek zou gaan worden.

Toen de Country Music Association in 1958 werd opgericht, raakte de term hillbilly-muziek geleidelijk buiten gebruik. De muziekindustrie bracht hillbilly-muziek, westernswing en cowboymuziek samen om de huidige muziekstijl Country & Western (C&W) te vormen.

Sommige artiesten (met name Hank Williams) en fans waren beledigd door het label "hillbilly music". Hoewel de term tegenwoordig niet zo vaak wordt gebruikt, wordt hij nog steeds af en toe gebruikt om naar oude muziek of bluegrasste verwijzen. Bijvoorbeeld het radiostation WHRB zendt een populaire wekelijkse radio show getiteld "Hillbilly op Harvard". De show is gewijd aan het spelen van een mix van oude muziek, bluegrass en traditionele Country & Western.

Omdat de microfoon nog niet bestond, zong de zanger zijn liedje zo hard mogelijk in een opnamehoorn, begeleid door vooral de gitaar en de banjo, maar ook de viool en de contrabas.

Van 1962-1971 is er ook een TV serie gemaakt; "The Beverly Hillbillies". Deze serie is ook in Nederland uitgezonden geweest.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb